Posted on 2 коментара

Кендама инструктаж за безопасност

Здравейте приятели!

Отделихме време и внимание да Ви запознаем с основните моменти за безопасност при игра с кендама. Може да предложите на ръководителите си в учебните заведения и/или други места да разпечатат инструктажа и да го предоставят за прочит в класовете, за да достигне до възможно най-много хора. В края на статията има линк – кликнете върху него, за да изтеглите PDF файла за разпечатване.

Инструктаж за безопасност при игра с Кендама

Като увод в инструктажа за безопасност при игра с кендама ще споделим няколко важни неща за играта.

Кендама е игра, която развива баланса, координацията и креативността. Свързана е с изпълнението на трикове, представляващи комбинации от движения.

Същността на играта се състои в балансиране в пространството на двете части – топката, наречена ”тама”, и другата част, наречена ”кен”.

Движението между двете части по различен начин създава разнообразни статични и динамични трикове. Двете части на кендамата са свързани с връвчица, която играчите също могат да включат при направата на различни трикове, използвайки своето въображение.

Целта на кендама играта е да ставаме все по-координирани и прецизни и да подобряваме собствeните си двигателни способности, докато, разбира се, се забавляваме.

Когато играем кендама, носим отговорност за нашата безопасност и безопасността на останалите.

В следващите редове ще Ви запознаем с основните правила за безопасност по време на игра с кендама:

1. Кенът има дървено острие, наречено ”спайк”, с което можем да нараним себе си или останалите при невнимание.

2. Не хвърляйте кендамата към други лица и животни. При игра винаги внимавайте с меките части в горната половина на тялото – очи, вратна област.

3. Кендамата има връвчица, която би могла да създаде опасност от задушаване при невнимание и неправилна употреба, както и да доведе до ожулвания/охлузвания. Винаги намотавайте връвчицата около кен-а или купичките и я пристягайте, като сложите тама-та върху спайка, така че шишчето да не остава открито, когато не използвате кендамата. Съхранявайте кендамата/кендамите си на недостъпно за малки деца, бебета и домашни любимци място.

4.Бъдете съзнателни за местата, на които играете кендама:

– В непосредствена близост до мястото, на което играете кендама, не трябва да има хора, животни, техника и чупливи предмети. Осигурете достатъчно пространство за игра – малките помещения и помещенията с нисък таван не са подходящи за игра на кендама.

– Никога не играйте кендама в близост и/или до стълбища, ескалатори или в сгради с повече етажи, без да сте се уверили, че сте избрали обезопасено място, така че кендамата да изпадне от високо, и да не създавате предпоставки за нараняване от падане на самите вас. Кендамата е дървена и при падане от високо може сериозно да нарани човек. Увлечен от движенията и играта, играещият може да стъпи на неравна повърхност и/или да загуби баланс.

– Когато играем кендама на публични места трябва да имаме поне 2 метра свободно пространство – на пода и във височина, далеч от хора, витрини, коли, животни и други обекти.

– Внимавайте с подовите настилки на помещенията. Те могат да се повредят при игра и изпускане на кендамата. Избирайте за игра места, с нехлъзгав под и играйте с подходящи обувки, които да предпазват от подхлъзване и да осигурят стабилност при игра.

– Винаги избирайте равна повърхност за игра, без наклон или стъпала в близост. Това ще предотврати евентуални наранявания при падане, като изкълчване навяхване или охлузване.

5. Запомнете добре следните правила при игра на кендама в училища, университети и всякакви други учебни и административни сгради:

-На тези места винаги има хора, техника, стъкла, прозорци и витрини, затова е опасно да играете кендама. Помислете добре за Вашата безопасност и за безопасността на останалите. Едно погрешно движение може да бъде повод за инцидент. Уверете се за правилата за вътрешен ред на съответното учреждение/заведение, в което се намирате, преди да играете кендама.

6. Пазете кендамите далеч от огън, печки и всякакви запалими вещества и предмети. Играчката е дървена и лесно запалима.

7. Когато носите кендамата си в чанта или някъде по тялото си, уверете се, че тамата е прикрепена за спайка, за да предотвратите нараняване при притискане или падане върху спайка. Поставянето на тамата върху спайка ще предотврати нараняване със спайка, при евентуално падане или удар в някакъв друг обект или човек.

8. Никога не давайте кендама на други хора, бебета, малки деца или животни, без да упражнявате надзор върху тях и без да поискате разрешение от техните родители и собственици.

9. Когато сменяте връвчицата на кендамата, никога не развързвайте възела с уста и внимавайте с мънистото или лагера, който се намира в края на връвчицата и се ползва за по сигурно прикрепяне на тамата и спомага за по-лесното ѝ въртене при определени трикове. Никога не оставяйте мънистото, лагера или връвчицата без надзор, докато поправяте кендама си. Мънистото/лагера са малки и могат да бъдат погълнати и да причинят опасност от задавяне или задушаване.

10. Убедете се, че възлите, които държат двете части са добре стегнати и достатъчно големи, за да не може да се предотврати изплъзване както тама-та, така и на кен-а.

11. Не забравяйте с поведението си да сте пример за околните, затова че, на първо място, преди да извадим кендамата, трябва винаги да помислим за безопасността на околните и себе си, за да се забавляваме спокойно и да се наслаждаваме на любимото си хоби.

12. Екипът на Кендама България с удоволствие ще отговори на въпросите Ви при необходимост. Очакваме Вашите градивни критики за допълване на инструктажа за безопасност и пожелаваме прекрасни „ДЗЕН“ моменти.

Ако сте в училище, в което има кендама играчи, които искат да се запознаят с кендама изкуството или да организираме кендама работилница или събитие, се свържете с нас. Събитията, които организираме са с двигателен характер и не е задължително да има напреднали кендама играчи.

2 thoughts on “Кендама инструктаж за безопасност

  1. Поздравления за добре структурираното изложение – да бъдем внимателни към себе си и околните и в същото време да се забавляваме с нещо толкова уникално и различно…

    1. Много благодарим за думите. Значат много за нас и работата ни! Желаем здраве и щастие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *