Posted on Leave a comment

Как да се присъединим към отборите на Кендама България

mushin team

В тази статия ще Ви обясним новите правила покрай влизането в отборите на Кендама България.

Както знаете имаме 3 отбора, които бяха създадени с целта да ви мотивираме за прогрес и приобщаване към семейството на Кендама България. Когато стартирахме отборите искахме повече играчи да започнат да снимат трикове, защото вярваме, че прогреса на един е мотивация за друг и перфектен повод да запаметим напредъка си. Повече от 80 човека влезнаха в трите отбора и показаха, че имат търпението и постоянството нужно за развитие в кендама играта. Радваме се, че ви мотивирахме да тренирате и да снимате прогреса си и благодарим на всеки един от вас за изпратените клипове! Всички вие получихте карти с намаления, които остават валидни със съответните отстъпки.

Време е обаче от Кендама България да потърсим играчите, които толкова много обичат играта и искат да бъдат пример за всеки кендама играч в България и не само.

Много усърдно работихме за да установим правилата покрай новите отбори и е време да ви обясним как ще процедираме 🙂

Ще има няколко условия за да бъдете спонсорирани от Кендама България и да сте част от някой от отборите. 

 1. Влизането в отборите ще става само и единствено чрез видео ‘’Edit’’

(За да научите повече за видео едитите, може да прочетете статията в блог секцията на Кендама България.) Сега ще Ви споделя и подробностите за видеата:

 • Видеото трябва да бъде 1 минута дълго.
 • Видеото трябва да олицетворява вашият кендама път и прогрес.
 • Видеото трябва да бъде добре композирано, само с кадри в Landscape mode (16 : 9) (хоризонтално позициониран телефон или видеокамера)с ясни кадри, добра светлина и най-малко HD качество – 1080p
 • Всички снимани трикове трябва да бъдат заснети специално за видеото (едита) и да не са били публикувани в никоя социална медия, преди датата на announcement видеото на Кендама България.
 • За да дадем няколко жокера на всички кендама играчи за триковете и какво всъщност трябва да покажете във видеата ще кажем смело, че кендама е най-разнообразната и даваща възможност за импровизации игра на умения точно заради огромното разнообразие и възможности. Но играчът е този, който вдъхва живот на кендама и за това искаме да видим индивидуалност съчетана с разнообразие, характер, техничност, стил, усмивки, трудност, креативност, баланс, движение, страст и най-вече – добрина! Точно това е една голяма част от всичко, което винаги сме се опитвали да ви предадем от Кендама България, да бъдете добри един с друг и да си помагате. Да бъдете пример с държание и отношение, не само в кендама средите а във всеки друг аспект от живота ви. От срещите ви на живо до всеки коментар в социалните медии и всеки допир с човек – от някой срещнат за първи път до любимите ни близки хора. Точно в този момент в световен мащаб имаме нужда от това да бъдем добри един с друг и наистина да попитаме отсрещния ‘’Как си’’ и то не с този повърхностния характер на забързаното ни ежедневие.
 • Влизането в отборите ще става само и единствено след така нареченото ANOUNCEMENT VIDEO – ИЛИ видеото с което обявяваме, че търсим играчи, които да бъдат спонсорирани от Кендама България.И официално това е първото такова видео.
 • Като за първи път ще оставим повече време за подготовката на най-добрите Ви кендама комбота и заснемането им. Имате почти два месеца, до края на декември, за да подготвите вашите видеа и да ги споделите в ИНСТАГРАМ само със следните хаштагове #sponsormekendamabulgaria #kendama #kendamabg #kendamabulgaria, и да отбележете @KendamaBulgaria 
 • С всяко anouncement video ще могат да влезнат неопределен брой играчи в някой от трите отбора, като в кой определят съдиите ангажирани за целта.
 • Ще може да видите наживо как съдиите оценят всички видеа и как избираме новите играчи на Кендама България. 
 • Може да използвате всякаква програма, софтуер или апликация за видеообработка. Примери – Android – VidTrim, iphone – i movie, windows – cyberlink, adobe premier, sony vegas или най обикновен cutter.
 • Може видеото да бъде без музика, но ако искате да  придадете атмосфера и настроение,чувствайте се свободни да се развихрите.Условието е че музиката, която искате да сложите ще трябва да е с абсолютно свободни права, защото победителите ще бъдат качвани в youtube канала на Кендама България. Свободна музика може да намерите в  YouTube video library https://www.youtube.com/audiolibrary/music?nv=1 или Free Archive music – https://freemusicarchive.org/
 1. Какво всъщност означава да си спонсориран, какви са задълженията на спонсориращите и спонсорираните и какво търсим в един играч?
 • Спонсорството е много обхватно понятие и идва в няколко различни направления. Най- важното за спонсорството е спонсориращите и споносираните да имат еднакви възгледи за развитие и да споделят едни и същи ценности спрямо кендама играта. Като пример ще дадем, факта че създаваме общност, която е изградена от много различни поколения. Една от главните цели на Кендама България е всички, които играят и се кефят на игрите на умения (а защо не и ако изобщо не харесвате игри на умения) да се познават, подкрепят и обменят опит, както в играта, така и в животa си. Да създадем общност, като подаваме ръка без скрупули за запознанство и се държим един с друг, като с истински братя и сестри.
 • Примерно може да използваме групата на Кендама България освен да се предизвикваме с различни трикове и да трейдваме кендамите си, за да потърсим и нов приятели, с които млжем да отидем на на кино 🙂 
 • В тази общност има играчи на 30 години и такива на 7 и всеки един от нас е пример за останалите. Пример, че можем да сме по-добри един към друг и по-внимателни в отношенията си. За това, колкото и клиширано да звучи, всеки един кендамa играч, като един истински самурай, следва с поведението си да бъде пример за останалите.
 • Ние от Кендама България, като спонсори ще даваме възможност на всеки спонсориран да развива свое собствено кендама обкръжение, да организира мини събития игри и раздавания в социалните медии за повишаването на кендама съзнанието.
 • Ще направим възможно това ваше хоби да бъде развито, като ви осигуряваме кендами по различни поводи, като тестване на нови продукти от различни фирми и достатъчно продукти за всяко едно от раздаванията, събитията или други поводи.
 • Със сигурност повече няма да се оглеждате за нови кендами, за собствено ползване ако влезнете в някой от отборите на Кендама България 😉 Ние ще се погрижим да имате едни от най-добрите продукти в кендама света.
 • При възможност ще бъдете част от събитията, ще участвате в демонстрации, видео клипове влогове, видео уроци и други.

Какво търсим в един играч освен видео едита, по който ще бъде избран.

Освен ценностите, които изброихме по горе ще добавим още няколко характерни особености за спонсорираните.

 • Добро отношение към другите играчи наживо или в социалните медии с подкрепа или единствено градивна критика  към всички останали.(* това са съвети към играча с цел подобряване на играта или трика)
 • Често постване на прогрес клипове, едити или снимки с кендама съдържание с важните @KendamaBulgaria тагове и хаштагове #kendama #KendamaBG и #KendamaBulgaria където събираме целия прогрес с кендама в България.
 • Играч със способност за споделяне на собствения си кендама път и удовлетворение от играта с останалите, както и съвети за кендама трикове и всичко научено да момента.
 • Нямаме търпение да видим вашия прогрес и най-вече забавлявайте се докато снимате и тренирате, кендама е за това на първо място.
 • КРАЙНА ДАТА ЗА ПОДАВАНЕ НА ВИДЕАТА В ИНСТАГРАМ С ХАШТАГОВЕЕТЕ Е 31-ви ДЕКЕМВРИ
 • ИЗБИРАНЕТО НА ПЪРВИТЕ САМУРАИ НА КЕНДАМА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ДО 10-ти ЯНУАРИ
Posted on Leave a comment

5 години Кендама прогрес, събрани в 5 видеа

В следващите редове бих искал да провокирам всеки от вас да потърси вдъхновение за създаването на видеа, които да бъдат не само изключително удовлетворяващи, но и да предадат енергията от отделеното време и научените трикове по-нататък. Наша е отговорността да съградим и ценим определени неписани правила в кендама средите, които да поддържат и да сплотят кендама общността ни. Вместо да играем “game of ken навързано” и да разменяме кендами с лека ръка 😛 , нека да си поговорим за видеата с кендама или по-скоро кендама едитите. С навлизането на инстаграм и на моментните кратки видеа запаметяващи определен трик, кендама клиповете в YouTube започват да намаляват. Причините за това са съвсем практични, разбира се. За събирането на различни кадри и трикове запаметяващи прогреса ви, са нужни време и усилия, които не се изчерпват със заснемането на нужните кадри. Следва обработка на видеоклиповете със софтуер и добавяне на ефекти и преходи между кадрите, а това си е още много работа. Ако се заложи и на идеята крайното видео да предаде на гледащия го концепция, разказвайки история, обработката може да се превърне в още по-дълго и сложно занимание.

Това се случи и с Balance Searcher Edit #5. Заснемането на кадрите и обработката им отнеха около 2 месеца. Но всяка отделена минута със сигурност си е заслужавало да бъде посветена на тази кауза, тъй като крайният резултат е повече от задоволителен. Очевидно е, че плюсовете на обработените кендама видеа са много повече и всеки отделен кадър е много по-въдействащ. Той съхранява отрязък от нашето минало . Конкретен период от време, изпълнен с ентусиазъм и вълнение. И всичко това с цел да проследим прогреса си и да оценим своя път – всяка мъничка крачка, която ни е довела до тук и сега. Едно от най-готините неща на видео едитите е вдъхновението, което може да предадеш на другите. Споделянето на твоят прогрес, твоя път и опит, може да се превърне в нужната мотивация за някой друг да започне да играе или да продължи да тренира, като развива своите умения и намира още повече удовлетворение от игарата.

Съпътстващата издаването на едит видеообработка, носи редица ползи – от обикновеното подреждане на видеокадрите, до постепеното научаване на конкретен софтуер за видео обработка, който впоследствие да се използва с лекота. Нека не забравяме, че сега, повече от всякога, разполагаме с достъп до мобилни устройства с камери, които могат да бъдат използвани и за други неща, освен за селфита и Фортнайт 🙂 Всеки може да бъде следващия Стивън Спилбърг, и най-малкото да се забавлява и да твори така, както го прави той 😎

С какво главните едити се различават от останалите видеа? Обикновено заглавието съдържа името на играча и поредния номер на едита. По този начин всеки може да се ориентира и да види прогреса и периода, за който се отнася даден едит. Няма правило каква да е продължителността на видеото и от какви трикове да се състои, но е факт, че всеки иска да направи и заснеме “най-бясните” и сложни трикове, за да запамети усилията и тренировките си. И, разбира се, да погали Егото си, като впечатли приятелите си, спечелвайки тяхното възхищение 😲

Следващите кендама видеа са пример, за това как да обобщите годината в един клип /едит/, в който изисква да вложите повече усилия, но за сметка на това ще сте увековечили изживяното, за да се върнете след години и да си припомните какво ви е вълнувало там и тогава.

С радост предлагам да отделите време на следващите видеа, които са пример за направата и структурирането на кендама едити. Запомнете и формулата за уникално кендама комбо: 1) Измисли нещо креативно, което провокира способностите ти, или никъде не си го виждал; 2) Махни нещата, които ти се струват лесни; 3) Удвои трудните елементи; 4) Усмихвай се докато го правиш и пий много вода 🙂

КАК ДА НАПРАВИМ ГОТИН КЕНДАМА ЕДИТ
Posted on Leave a comment

Кендама статии

Кендама – един различен вид медитация чрез игра

Вижте коя е новата мания на децата в Пловдив

Серафим Захариев и The Zen Place – Движение, Страст, Вдъхновение

Кои са българските кендама самураи и какво представлява тяхното изкуство?

Кендама мания завладя училищата.

Кендама и още нещо.

Кендама самураи от Пловдив и тяхната страст Кендама България.

„Един прекрасен ден“ – Кендама

Кендама: Всичко е в баланса!