Posted on 2 Comments

Кендама инструктаж за безопасност

Здравейте приятели!

Отделихме време и внимание да Ви запознаем с основните моменти за безопасност при игра с кендама. Може да предложите на ръководителите си в учебните заведения и/или други места да разпечатат инструктажа и да го предоставят за прочит в класовете, за да достигне до възможно най-много хора. В края на статията има линк – кликнете върху него, за да изтеглите PDF файла за разпечатване.

Инструктаж за безопасност при игра с Кендама

Като увод в инструктажа за безопасност при игра с кендама ще споделим няколко важни неща за играта.

Кендама е игра, която развива баланса, координацията и креативността. Свързана е с изпълнението на трикове, представляващи комбинации от движения.

Същността на играта се състои в балансиране в пространството на двете части – топката, наречена ”тама”, и другата част, наречена ”кен”.

Движението между двете части по различен начин създава разнообразни статични и динамични трикове. Двете части на кендамата са свързани с връвчица, която играчите също могат да включат при направата на различни трикове, използвайки своето въображение.

Целта на кендама играта е да ставаме все по-координирани и прецизни и да подобряваме собствeните си двигателни способности, докато, разбира се, се забавляваме.

Когато играем кендама, носим отговорност за нашата безопасност и безопасността на останалите.

В следващите редове ще Ви запознаем с основните правила за безопасност по време на игра с кендама:

1. Кенът има дървено острие, наречено ”спайк”, с което можем да нараним себе си или останалите при невнимание.

2. Не хвърляйте кендамата към други лица и животни. При игра винаги внимавайте с меките части в горната половина на тялото – очи, вратна област.

3. Кендамата има връвчица, която би могла да създаде опасност от задушаване при невнимание и неправилна употреба, както и да доведе до ожулвания/охлузвания. Винаги намотавайте връвчицата около кен-а или купичките и я пристягайте, като сложите тама-та върху спайка, така че шишчето да не остава открито, когато не използвате кендамата. Съхранявайте кендамата/кендамите си на недостъпно за малки деца, бебета и домашни любимци място.

4.Бъдете съзнателни за местата, на които играете кендама:

– В непосредствена близост до мястото, на което играете кендама, не трябва да има хора, животни, техника и чупливи предмети. Осигурете достатъчно пространство за игра – малките помещения и помещенията с нисък таван не са подходящи за игра на кендама.

– Никога не играйте кендама в близост и/или до стълбища, ескалатори или в сгради с повече етажи, без да сте се уверили, че сте избрали обезопасено място, така че кендамата да изпадне от високо, и да не създавате предпоставки за нараняване от падане на самите вас. Кендамата е дървена и при падане от високо може сериозно да нарани човек. Увлечен от движенията и играта, играещият може да стъпи на неравна повърхност и/или да загуби баланс.

– Когато играем кендама на публични места трябва да имаме поне 2 метра свободно пространство – на пода и във височина, далеч от хора, витрини, коли, животни и други обекти.

– Внимавайте с подовите настилки на помещенията. Те могат да се повредят при игра и изпускане на кендамата. Избирайте за игра места, с нехлъзгав под и играйте с подходящи обувки, които да предпазват от подхлъзване и да осигурят стабилност при игра.

– Винаги избирайте равна повърхност за игра, без наклон или стъпала в близост. Това ще предотврати евентуални наранявания при падане, като изкълчване навяхване или охлузване.

5. Запомнете добре следните правила при игра на кендама в училища, университети и всякакви други учебни и административни сгради:

-На тези места винаги има хора, техника, стъкла, прозорци и витрини, затова е опасно да играете кендама. Помислете добре за Вашата безопасност и за безопасността на останалите. Едно погрешно движение може да бъде повод за инцидент. Уверете се за правилата за вътрешен ред на съответното учреждение/заведение, в което се намирате, преди да играете кендама.

6. Пазете кендамите далеч от огън, печки и всякакви запалими вещества и предмети. Играчката е дървена и лесно запалима.

7. Когато носите кендамата си в чанта или някъде по тялото си, уверете се, че тамата е прикрепена за спайка, за да предотвратите нараняване при притискане или падане върху спайка. Поставянето на тамата върху спайка ще предотврати нараняване със спайка, при евентуално падане или удар в някакъв друг обект или човек.

8. Никога не давайте кендама на други хора, бебета, малки деца или животни, без да упражнявате надзор върху тях и без да поискате разрешение от техните родители и собственици.

9. Когато сменяте връвчицата на кендамата, никога не развързвайте възела с уста и внимавайте с мънистото или лагера, който се намира в края на връвчицата и се ползва за по сигурно прикрепяне на тамата и спомага за по-лесното ѝ въртене при определени трикове. Никога не оставяйте мънистото, лагера или връвчицата без надзор, докато поправяте кендама си. Мънистото/лагера са малки и могат да бъдат погълнати и да причинят опасност от задавяне или задушаване.

10. Убедете се, че възлите, които държат двете части са добре стегнати и достатъчно големи, за да не може да се предотврати изплъзване както тама-та, така и на кен-а.

11. Не забравяйте с поведението си да сте пример за околните, затова че, на първо място, преди да извадим кендамата, трябва винаги да помислим за безопасността на околните и себе си, за да се забавляваме спокойно и да се наслаждаваме на любимото си хоби.

12. Екипът на Кендама България с удоволствие ще отговори на въпросите Ви при необходимост. Очакваме Вашите градивни критики за допълване на инструктажа за безопасност и пожелаваме прекрасни „ДЗЕН“ моменти.

Ако сте в училище, в което има кендама играчи, които искат да се запознаят с кендама изкуството или да организираме кендама работилница или събитие, се свържете с нас. Събитията, които организираме са с двигателен характер и не е задължително да има напреднали кендама играчи.

Posted on Leave a comment

ZEN ZEN ZEN ви пожелаваме в този ден! 2020

Здравейте, приятели!

Празничните дни отминаха и Новата 2020-та година вече е факт. Замислих се днес дали само Коледа и изпращането на старата година на 31-ви декември са повод да намерим малко време за равносметка, в което приоритет да сме ние самите. Отговорът дойде доста бързо – със сигурност не!

Днес, на 11.01.2020 г., в този хубав зимен ден, е време за „ZEN“ не само за мен, а и да бъде споделен! Първи дни на Новата година, повод за Ново начало, повод за Нова настройка. Да започваме! 🙂

Призовавам всички търсачи да отделят няколко минутки от най-ценното си благо – своето физическо време тук и сега, и да прехвърлят следващите редове.

Промяната и постоянното течение на енергия е в основата на Вселената. В нея нищо не е постоянно и така както се сменят сезоните през годината, така и около нас всичко се променя – хора, събития, етапи от живота ни, ние самите. Вселената е дуална, изградена на база на противоположности и във всеки неин елемент човек може да открие енергията на Ин и Ян – мъжко и женско начало, ден – нощ, сиво – цветно, радост – тъга, раждане-смърт, слънце-луна, движение – покой…

И някъде там в този перфектно подреден хаос, всеки от нас се „бори“ да овладее своя собствен вътрешен мини хаос и да се научи да бъде себе си, ”опитомявайки” дуалността си. Всеки ден правим избори и не, не говоря за животоопределящи решения, които човек получава възможност да направи веднъж в живота си и които го белязват завинаги, визирам онези рутинни, малки, вземани по навик решенийца, чиято сила и заряд често пренебрегваме.

Събудих се днес, какво да си облека, за да ми е комфортно и хубаво цял ден, за да се чувствам добре в кожата си… Време за закуска – какво да си хапна полезно за тялото и за душата, дали вътрешния ми глас не ми подсказва какво ми се хапва днес… Отивам на училище, защото искам най-доброто за себе си, жаден съм за знания, да общувам с приятели и неприятели и да трупам опит, да инвестирам в себе си, да потренирам ума и сетивата си, тялото си… Отивам на работа – обичам ли работата си, как съм решил да посветя времето си на нея, приемам ли я с благодарност, че „слага“ храна на масата ми и дава сигурност на мен и семейството ми, че ми позволява да се изявя и себеутвърдя… След училището и работата ми остана време за хоби, което да освободи ума ми от мисли и да изкриви устните ми в онази усмивка от задоволство, че ми е готино на душата… Вървя нанякъде – бързам ли или имам време да видя хората около мен, цветовете, да послушам звуците на града, на природата, да премижа срещу слънчицето, галещо лицето ми, да забележа нощното небе и обсипващите го звезди и да не забравям да съм благодарен, че днес съм се събудил и мога да виждам, да чувам, да говоря и да се движа… Избори хиляди, и в тях постоянно се крие дуалност – мога да стана, мислейки „Оф, поредния тъп ден, в който ставам и обличам каквото ми падне без желание. Пак съм на училище, писна ми от уроци… Пак работа, че трябва да се вадят пари…Давай набързо да ям нещо, че нямам време…“

Всички схващате вече идеята, затова тук спирам, че иначе има риск да не дочетете тази статия 🙂

Дали това са глупави решения по навик, чието значение не бива да се преувеличава, или тези малки решения всъщност лесно се натрупват, за да определят живота и настройката, с която му се отдаваме. Клиширано и все пак абсолютна истина –

„Количествените натрупвания водят до качествени изменения.“

(за по-ученолюбивите малка препратка – тази мъдра мисъл е споделена преди много, много време от германския философ Георг Вилхелм Фридрих Хегел, както и преди не чак толкова много време от моята най-добра приятелка Snickers M. Clay) Ами ако всеки ден от дуалния каталог на изборите, се спираме единствено на тези в негативния спектър, които са от позицията на липса, какво ще си натрупаме за утре?

Затова, в обобщение споделям есенцията на изписаните редове, които се зарoдиха от една простичка дуална снимка, направена по магистралата на път към любимия ни Пловдив, а именно: В началото на тази 2020 година, направете изборите, които да подготвят едно обещаващо утре. Натрупвайте смело усмивки, благодарност и добрини! Грижете се за себе си, за тялото си, за душата и сърцето си. Приемайте задачите от деня с ентусиазъм и отдаденост, а не по задължение. Учете и споделяйте наученото. Научете се да слушате звуците на природата и поне веднъж през идната година се разходете в дъжда боси и изближете няколко снежинки докато падат към лицето ви. Търсете движението във всичките му форми и не попадайте в капана на Застоя, защото енергията във Вселената е устроена да тече без да спира. Енергията никога не се губи, тя само се преобразува. Екипът на The Zen Place Plovdiv и Kendama Bulgaria ви призовава да сте търсачи на баланс, на страст и вдъхновение. Грабвайте кендамите, цветните хвърчила и бутилка с вода и бързо навън сред Природата с приятели. Време е за „ZEN”моменти. През 2020-та е време да направим изборите, за които утре сами ще се похвалим. ZEN ZEN ZEN ви пожелаваме в този ден!

С любов и благодарност – Balance.Girl

https://www.instagram.com/p/Bs-5LzxAElH/
Posted on Leave a comment

Как да се присъединим към отборите на Кендама България

mushin team

В тази статия ще Ви обясним новите правила покрай влизането в отборите на Кендама България.

Както знаете имаме 3 отбора, които бяха създадени с целта да ви мотивираме за прогрес и приобщаване към семейството на Кендама България. Когато стартирахме отборите искахме повече играчи да започнат да снимат трикове, защото вярваме, че прогреса на един е мотивация за друг и перфектен повод да запаметим напредъка си. Повече от 80 човека влезнаха в трите отбора и показаха, че имат търпението и постоянството нужно за развитие в кендама играта. Радваме се, че ви мотивирахме да тренирате и да снимате прогреса си и благодарим на всеки един от вас за изпратените клипове! Всички вие получихте карти с намаления, които остават валидни със съответните отстъпки.

Време е обаче от Кендама България да потърсим играчите, които толкова много обичат играта и искат да бъдат пример за всеки кендама играч в България и не само.

Много усърдно работихме за да установим правилата покрай новите отбори и е време да ви обясним как ще процедираме 🙂

Ще има няколко условия за да бъдете спонсорирани от Кендама България и да сте част от някой от отборите. 

 1. Влизането в отборите ще става само и единствено чрез видео ‘’Edit’’

(За да научите повече за видео едитите, може да прочетете статията в блог секцията на Кендама България.) Сега ще Ви споделя и подробностите за видеата:

 • Видеото трябва да бъде до 3 минути дълго.
 • Видеото трябва да олицетворява вашият кендама път и прогрес.
 • Видеото трябва да бъде добре композирано, само с кадри в Landscape mode (16 : 9) (хоризонтално позициониран телефон или видеокамера)с ясни кадри, добра светлина и най-малко HD качество – 1080p
 • Всички снимани трикове трябва да бъдат заснети специално за видеото (едита) и да не са били публикувани в никоя социална медия, преди датата на announcement видеото на Кендама България.
 • За да дадем няколко жокера на всички кендама играчи за триковете и какво всъщност трябва да покажете във видеата ще кажем смело, че кендама е най-разнообразната и даваща възможност за импровизации игра на умения точно заради огромното разнообразие и възможности. Но играчът е този, който вдъхва живот на кендама и за това искаме да видим индивидуалност съчетана с разнообразие, характер, техничност, стил, усмивки, трудност, креативност, баланс, движение, страст и най-вече – добрина! Точно това е една голяма част от всичко, което винаги сме се опитвали да ви предадем от Кендама България, да бъдете добри един с друг и да си помагате. Да бъдете пример с държание и отношение, не само в кендама средите а във всеки друг аспект от живота ви. От срещите ви на живо до всеки коментар в социалните медии и всеки допир с човек – от някой срещнат за първи път до любимите ни близки хора. Точно в този момент в световен мащаб имаме нужда от това да бъдем добри един с друг и наистина да попитаме отсрещния ‘’Как си’’ и то не с този повърхностния характер на забързаното ни ежедневие.
 • Влизането в отборите ще става само и единствено след така нареченото ANNOUNCEMENT VIDEO – ИЛИ видеото с което обявяваме, че търсим играчи, които да бъдат спонсорирани от Кендама България.И официално това е първото такова видео.
 • Като за първи път ще оставим повече време за подготовката на най-добрите Ви кендама комбота и заснемането им. Имате почти два месеца, до края на декември, за да подготвите вашите видеа и да ги споделите в ИНСТАГРАМ само със следните хаштагове #sponsormekendamabulgaria2 #kendama #kendamabg #kendamabulgaria, и да отбележете @KendamaBulgaria 
 • С всяко anouncement video ще могат да влезнат неопределен брой играчи в някой от трите отбора, като в кой определят съдиите ангажирани за целта.
 • Ще може да видите наживо как съдиите оценят всички видеа и как избираме новите играчи на Кендама България. 
 • Може да използвате всякаква програма, софтуер или апликация за видеообработка. Примери – Android – VidTrim, iphone – i movie, windows – cyberlink, adobe premier, sony vegas или най обикновен cutter.
 • Може видеото да бъде без музика, но ако искате да  придадете атмосфера и настроение,чувствайте се свободни да се развихрите.Условието е че музиката, която искате да сложите ще трябва да е с абсолютно свободни права, защото победителите ще бъдат качвани в youtube канала на Кендама България. Свободна музика може да намерите в  YouTube video library https://www.youtube.com/audiolibrary/music?nv=1 или Free Archive music – https://freemusicarchive.org/
 1. Какво всъщност означава да си спонсориран, какви са задълженията на спонсориращите и спонсорираните и какво търсим в един играч?
 • Спонсорството е много обхватно понятие и идва в няколко различни направления. Най- важното за спонсорството е спонсориращите и споносираните да имат еднакви възгледи за развитие и да споделят едни и същи ценности спрямо кендама играта. Като пример ще дадем, факта че създаваме общност, която е изградена от много различни поколения. Една от главните цели на Кендама България е всички, които играят и се кефят на игрите на умения (а защо не и ако изобщо не харесвате игри на умения) да се познават, подкрепят и обменят опит, както в играта, така и в животa си. Да създадем общност, като подаваме ръка без скрупули за запознанство и се държим един с друг, като с истински братя и сестри.
 • Примерно може да използваме групата на Кендама България освен да се предизвикваме с различни трикове и да трейдваме кендамите си, за да потърсим и нов приятели, с които млжем да отидем на на кино 🙂 
 • В тази общност има играчи на 30 години и такива на 7 и всеки един от нас е пример за останалите. Пример, че можем да сме по-добри един към друг и по-внимателни в отношенията си. За това, колкото и клиширано да звучи, всеки един кендамa играч, като един истински самурай, следва с поведението си да бъде пример за останалите.
 • Ние от Кендама България, като спонсори ще даваме възможност на всеки спонсориран да развива свое собствено кендама обкръжение, да организира мини събития игри и раздавания в социалните медии за повишаването на кендама съзнанието.
 • Ще направим възможно това ваше хоби да бъде развито, като ви осигуряваме кендами по различни поводи, като тестване на нови продукти от различни фирми и достатъчно продукти за всяко едно от раздаванията, събитията или други поводи.
 • Със сигурност повече няма да се оглеждате за нови кендами, за собствено ползване ако влезнете в някой от отборите на Кендама България 😉 Ние ще се погрижим да имате едни от най-добрите продукти в кендама света.
 • При възможност ще бъдете част от събитията, ще участвате в демонстрации, видео клипове влогове, видео уроци и други.

Какво търсим в един играч освен видео едита, по който ще бъде избран.

Освен ценностите, които изброихме по горе ще добавим още няколко характерни особености за спонсорираните.

 • Добро отношение към другите играчи наживо или в социалните медии с подкрепа или единствено градивна критика  към всички останали.(* това са съвети към играча с цел подобряване на играта или трика)
 • Често постване на прогрес клипове, едити или снимки с кендама съдържание с важните @KendamaBulgaria тагове и хаштагове #kendama #KendamaBG и #KendamaBulgaria където събираме целия прогрес с кендама в България.
 • Играч със способност за споделяне на собствения си кендама път и удовлетворение от играта с останалите, както и съвети за кендама трикове и всичко научено да момента.
 • Нямаме търпение да видим вашия прогрес и най-вече забавлявайте се докато снимате и тренирате, кендама е за това на първо място.
 • КРАЙНА ДАТА ЗА ПОДАВАНЕ НА ВИДЕАТА В ИНСТАГРАМ С ХАШТАГОВЕТЕ Е 15-ти ЯНУАРИ.
 • ИЗБИРАНЕТО НА СПОНСОРИРАНИТЕ САМУРАИ НА КЕНДАМА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ДО 25-ти ЯНУАРИ
Posted on Leave a comment

5 години Кендама прогрес, събрани в 5 видеа

В следващите редове бих искал да провокирам всеки от вас да потърси вдъхновение за създаването на видеа, които да бъдат не само изключително удовлетворяващи, но и да предадат енергията от отделеното време и научените трикове по-нататък. Наша е отговорността да съградим и ценим определени неписани правила в кендама средите, които да поддържат и да сплотят кендама общността ни. Вместо да играем “game of ken навързано” и да разменяме кендами с лека ръка 😛 , нека да си поговорим за видеата с кендама или по-скоро кендама едитите. С навлизането на инстаграм и на моментните кратки видеа запаметяващи определен трик, кендама клиповете в YouTube започват да намаляват. Причините за това са съвсем практични, разбира се. За събирането на различни кадри и трикове запаметяващи прогреса ви, са нужни време и усилия, които не се изчерпват със заснемането на нужните кадри. Следва обработка на видеоклиповете със софтуер и добавяне на ефекти и преходи между кадрите, а това си е още много работа. Ако се заложи и на идеята крайното видео да предаде на гледащия го концепция, разказвайки история, обработката може да се превърне в още по-дълго и сложно занимание.

Това се случи и с Balance Searcher Edit #5. Заснемането на кадрите и обработката им отнеха около 2 месеца. Но всяка отделена минута със сигурност си е заслужавало да бъде посветена на тази кауза, тъй като крайният резултат е повече от задоволителен. Очевидно е, че плюсовете на обработените кендама видеа са много повече и всеки отделен кадър е много по-въдействащ. Той съхранява отрязък от нашето минало . Конкретен период от време, изпълнен с ентусиазъм и вълнение. И всичко това с цел да проследим прогреса си и да оценим своя път – всяка мъничка крачка, която ни е довела до тук и сега. Едно от най-готините неща на видео едитите е вдъхновението, което може да предадеш на другите. Споделянето на твоят прогрес, твоя път и опит, може да се превърне в нужната мотивация за някой друг да започне да играе или да продължи да тренира, като развива своите умения и намира още повече удовлетворение от игарата.

Съпътстващата издаването на едит видеообработка, носи редица ползи – от обикновеното подреждане на видеокадрите, до постепеното научаване на конкретен софтуер за видео обработка, който впоследствие да се използва с лекота. Нека не забравяме, че сега, повече от всякога, разполагаме с достъп до мобилни устройства с камери, които могат да бъдат използвани и за други неща, освен за селфита и Фортнайт 🙂 Всеки може да бъде следващия Стивън Спилбърг, и най-малкото да се забавлява и да твори така, както го прави той 😎

С какво главните едити се различават от останалите видеа? Обикновено заглавието съдържа името на играча и поредния номер на едита. По този начин всеки може да се ориентира и да види прогреса и периода, за който се отнася даден едит. Няма правило каква да е продължителността на видеото и от какви трикове да се състои, но е факт, че всеки иска да направи и заснеме “най-бясните” и сложни трикове, за да запамети усилията и тренировките си. И, разбира се, да погали Егото си, като впечатли приятелите си, спечелвайки тяхното възхищение 😲

Следващите кендама видеа са пример, за това как да обобщите годината в един клип /едит/, в който изисква да вложите повече усилия, но за сметка на това ще сте увековечили изживяното, за да се върнете след години и да си припомните какво ви е вълнувало там и тогава.

С радост предлагам да отделите време на следващите видеа, които са пример за направата и структурирането на кендама едити. Запомнете и формулата за уникално кендама комбо: 1) Измисли нещо креативно, което провокира способностите ти, или никъде не си го виждал; 2) Махни нещата, които ти се струват лесни; 3) Удвои трудните елементи; 4) Усмихвай се докато го правиш и пий много вода 🙂

КАК ДА НАПРАВИМ ГОТИН КЕНДАМА ЕДИТ
Posted on Leave a comment

Кендама статии

Кендама – един различен вид медитация чрез игра

Вижте коя е новата мания на децата в Пловдив

Серафим Захариев и The Zen Place – Движение, Страст, Вдъхновение

Кои са българските кендама самураи и какво представлява тяхното изкуство?

Кендама мания завладя училищата.

Кендама и още нещо.

Кендама самураи от Пловдив и тяхната страст Кендама България.

„Един прекрасен ден“ – Кендама

Кендама: Всичко е в баланса!