След 8 години любов към кендама играта и идеологията на движението като начин на живот, е време за новата серия кендами от Кендама България!

Впрегнахме енергия, защото не сме имали наши си кендами от близо 2 години. Пред нас седеше въпросът какво е бъдещето на Кендама България не само като дистрибутор на вече доказалите се чуждестранни кендама брандове, а и като създател на  нашите си кендами. Не сме си поставяли за цел да достигнем цените на големите кендама брандове. За тях лимитирана серия означава минимум 2000 броя. Нашите серии са или единични бройки, ръчно изработени кендами или серия от 50 до 100 броя.
С времето разбрахме, че не е и нужно да се стараем да създадем “най-евтината  и бюджетна кендама“. Решихме да не си поставяме ограничения и да се развихрим, за да реализаме най-смелите си мечти. Горди сме да представим новата колекция и Ви благодарим сърдечно за подкрепата и вярата през изминалите години.
Това означава много за нас и във вярата ни, че движението трябва да е свързано със забава!
Удовлетворението от позитивните отзиви на приятелите, клиентите и усмивките по лицата им, вдъхновяват и ни зареждат с енергия да творим още!
Ето и историята, седяща зад този проект, с който излизаме на световната кендама сцена, защото  създадохме нещо различно и нещо достойно да се нарече българско.
Идеята за „Тайните Кендами“ започна с “Тайния кен“
Разработката на “Тайния кен“ започна с първите ни серии ръчно изработени кендами. Бяхме оставили една кендама на пробната стена във физическия ни магазин и всеки, който я хващаше, питаше с учудване и изненада „какво е това, триковете направо лепят“. Дълго време отговаряхме – “Тайна“! Ето от къде тръгна всичко.
За около година направихме 3 серии ръчно изработени кендами, с които експериментирахме с формите на кен-а. Създадохме LH shape – LUNAR HONED, и TH shape – TAPS HONED форма на кен-а. Експериментирахме с ръчни рисувани и боядисани тами и кенове. От общо 60 кендами, половината заминаха за чужбина и отзивите бяха супер.
Обединихме натрупания през годините опит и отзиви и се развихрихме, без да правим каквито и да било компромиси. Вложихме вече наученото от двата дизайна на кен-а от бутиковите кендами. Взехме предвид всички изисквания, които имаме като кендама играчи и  опита от различните форми, с които сме играли.
Но тук не става въпрос за битката, на кой бранд купичките ще са по-големи, а за функциалността при играта. Със сигурност допринасяме за кендама еволюцията, защото това е най-яката кендама, с която сме играли.
Представяме новата форма на Кендама България!
Позволихме си да сме толкова смели, че направихме най-голямата състезателна кендама.
EVOLUTION-OF-KENDAMAS
Боята на тамата всъщност е едно от революционните неща случили се на кендама играта в последните 10 години.
Дизайнът на топката не се свежда само до това “да е красива“. Функция играе визуалното проследяване на тамата в пространството, райетата, контрастът между цветовете и детайлите, буквеното послание, графичният дизайн. Разработката и разновидностите на лепкавата боя продължава и до ден днешен.
Тези покрития позволяват по-лесна и удовлетворяваща кендама игра.
След тези редове вече имате базови познания в необятния кендама свят и за еволюцията на кендама играта.
Всички сме наясно със сложния двигателен характер на играта.
Необходимо е търпение и постоянство, които да прецизират двигателната ни култура и мускулната памет. В крайна сметка играем, за да се забавляваме, да успяваме, да надскочим и усъвършенстваме себе си.
Всяка купичка има значение. Ако пък има локално общество като това, което градим от години в България, се намесва и един от най-яките кендама аспекти, а именно – социалният. Подкрепа, комуникация, градивна активност.

Най-важните подобрения

 • Официалната продуктова серия на Кендама България се състои от общо 9 модела кендами.
 • Всяка кендама идва със собствен дизайн и е от различна дървесина.
 • 8 различни дървесини с различни характеристики, като тежест, сцепление, звук и естетика.
 • Формата на всички кендами е една и тя е “THE SECRET KEN“ *реално трябваше да е THE SECRET KEN 2.0, нo така или иначе вече няма да произвеждаме старите форми.
 • Тамите на всички кендами са същата дървесина, като кеновете. Това е голямо предимство, спрямо това всички тами да са от бук (който често се използва за основа), защото по този начин след премахване на боята по тамата ще се наслаждаваме на различните характеристики на дървесината.
 • Нова формула лепкава боя. Много се постарахме в направление по-дълга игра с лепкава боя. Подобрихме здравината на покритието. При лепкавата боя е нужен баланс между здравина и лепкавост. Много лепкавата формула се бели по-лесно, а по-здравите покрития се хлъзгат повече. Най-накрая имаме баланс между двете.
 • Уникални нови дизайни, нови графични елементи и мандали с послания.
 • Лазерно гравирани релефни хакове, за лесни трикове дори и на свежа кендама.
  0%
  Ще те затрудним с избора!
  След всичко изброено ще е трудно да решиш. И ние не знаем коя да хванем първо и дали да изберем според дървесина, дизайн, тежест и естетика.
  Характеристиките на тези дървесини са тотално различни, но сме спазили някой правила:
  Формата е голяма и сме се постарали повечето дървесини да са леки, за да се компенсира  чувството за тежест при игра.
  За лесно ориентироване ще напишем класацията на тежестта на дървесините, но това не е единствената характеристика, която е определяна от дървото. За още по-добро ориентиране, сме описали допълнителна  информация за дървесината на всеки модел в краткото описание.

  9 кендами 8 дървесини

  Свържете се с нас, за да Ви препоръчаме подходящ модел, в зависимост от това къде се намирате в прогреса и какъв е стила на игра, в който искате да прогресирате.
  5-KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  HARMONY - БРЯСТ

  Брястът застава на първо място по тежест, като най-леката и феерична кендама от всички. Тази дървесина има порест характер. Кендамите от поресто дърво се препоръчват за всички баланс трикове, заради допълнителното сцепление между частите на кендамата.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  FLOW – ЧЕРЕША

  За разлика от българската череша, която е много твърда и тежка, тази черешова кендама е втората по тежест след брястовата. Точно като за Flow стила на игра. Тя е единствената кендама със сатенена връвчица, заради мекия си характер и триенето при Flow триковете на пръстите.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  ГОРД БЪЛГАРИН – БАМБУК

  На трето място по тежест.Една от най-обичаните дървесини за изработка на кендама. Красива дървесина заради райетата в два различни тона. Бамбукът се явява златната среда между всички дървесини. Нито е прекалено твърд, като клена например, нито е прекалено мек. Има добро сцепление за статични трикове и малко по-слаб звук при тапове.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  ZEN – ЧЕРЕН ОРЕХ

  Черният орех застава на четвърто място по тежест. Изключителна дървесина, която потъмнява до много тъмно кафеви оттенъци с времето. Леки багри и тоналности се наблюдават в шарката. Много стегната дървесина подходяща за тапове. Едно от най-здравите ни предложения.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  BALANCE – ЯСЕН

  Това бе изначалният ни избор за дървесина когато започнахме разработките на новите форми. Ясенът е много пореста дървесина. Тя потъмнява и посивява с времето, което кара багрите да изпъкват. Най-добрата дървесина за статични трикове.
  1-KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА1

  НАТУРАЛНАТА – БУК

  Това е най-бюджетната кендама от серията ни. Никаква боя, никакви гравири, но все пак с всички яки характеристики на модерната форма, която сме създали. Обикновено начинаещите в първия си месец минават през класическата игра и правят много купички. Заради това, че това е най-голямата състезателна кендама и купичките са огромни, това всъщност се явява много добър избор. Натуралната кендама е повод Вие да направите Вашия дизайн върху нея. Съвета ни е да не използвате лакове, защото те стават хлъзгави, като изсъхнат.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  ГОРД БЪЛГАРИН – БУК

  Това е най-бюджетната дървесина за изработка на кендама. По-мека от кленовата. За сметка на това пък има по-добро сцепление от клена за статични трикове.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  САМУРАИТЕ – КЛЕН

  Той застава рамо до рамо с ясена и бука. Всички по-скъпи кендами в кендама света се правят от клен, защото  издръжлив и имаме готина кендама по-дълго време. Звучен, едно от най-добрите дървета за тапове. Кленът е по-хлъзгав при статични трикове.
  KENDAMA-BULGARIA-NEW-KENDAMAS-ТАЙНИТЕ-КЕНДАМИ-ЦЕНА

  СЪЗДАТЕЛЯТ – ДЪБ

  Дъбът е дървесината за най-тежката кендама от всички. Невероятна дървесина, която е по-светла когато е свежа и с времето става тъмнокафява с отчетливи малки чертички. Точно по вкуса и предпочитанията на твореца на модела, който обича масивни и тежки кендами. Перфектната кендама за лунари заради тежкото си сарадо.